Gemist telefoontje of een sms uit het buitenland? Bel nooit zomaar terug! [Wangiri-fraude]

  • 21 januari 2016
  • 67 reacties
  • 60439 keer bekeken

Reputatie 7

Word jij wel eens gebeld door een onbekend nummer uit het buitenland? Bel nooit terug én lees snel verder! Deze vorm van fraude heet Wangiri (Japans voor één rinkel). Het is niet nieuw, maar de laatste tijd opvallend populair. Het werkt als volgt: je wordt gebeld (of ge-sms't) door een vreemd buitenlands nummer. Meestal gaat de telefoon slechts enkele seconden over. Je telefoon laat zien dat je een gemiste oproep of bericht hebt. De oplichters hopen vervolgens dat je ze terugbelt. Als je terugbelt naar het dure buitenlandse nummer krijgt de fraudeur een deel van de belkosten. Bel daarom vooral niet terug!
 


Wangiri-fraude nummers
Fraudeurs gebruiken steeds nieuwe nummers. Hierdoor is het moeilijk om dit te voorkomen. We monitoren wel goed wat er gebeurt op ons netwerk. Als ons opvalt dat er opeens veel gebeld wordt naar een duur buitenlands nummer, dan blokkeren we deze zo snel mogelijk. Sinds juli 2018 hebben we al honderden buitenlandse nummers en nummerreeksen geblokkeerd naar aanleiding van Wangiri-klachten.

Melding
Ook voorzien we telefoongesprekken vanuit Nederland naar mogelijk frauduleuze buitenlandse nummers van de melding: ''Let op, u belt naar een buitenlands nummer. Hier kunnen hoge kosten aan verbonden zijn. Wilt u dit niet, verbreek dan de verbinding".
We hopen hiermee de onnodige kosten voor onze klanten te beperken. Verder nemen we natuurlijk ook actie als klanten een verdacht nummer aan ons doorgeven.

Tips om onnodige kosten te voorkomen:

  • Wees alert!. Word je gebeld door een onbekend buitenlands nummer? Bel niet terug. Ook als je een sms hebt gekregen van een vreemd nummer. Reageer niet.
  • Blokkeer gesprekken vanaf onbekende nummers. Er zijn apps waarbij je kunt aangeven door welke nummers je niet gebeld wilt worden. Sommige telefoons bieden deze optie overigens ook standaard al aan via de instellingen.
  • Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens door, zoals je bankgegevens, je klantnummer, creditcardnummer, pincode en wachtwoorden.

Meer informatie
Helaas is dit niet de enige vorm van fraude waar we mee te maken krijgen. Wees ook alert op vreemde berichten in je e-mail. Lees meer hierover in ons Phishing en SPAM topic. Zorg er in ieder geval voor dat je je persoonlijke gegevens goed beschermt door regelmatig je wachtwoorden te wijzigen. En laat je niet verleiden. Als je iets niet vertrouwt, is dat vaak al een teken. 

Heb je nog vragen of opmerkingen hierover? Plaats dan een reactie of open je eigen topic


67 reacties

Reputatie 1
Beste Marc, Vodafone,

Is er niet gewoon een manier om in te stellen dat ik helemaal niet gebeld wil worden vanuit bepaalde netnummers of specifieke landen waar ik niemand ken?
Reputatie 7
Hoi @DLIN,

Dit is helaas niet mogelijk. Wanneer je gebeld wordt door nummers waar je niet van gediend bent, kun je ze wel meteen blokkeren via de instellingen van je telefoon.

Waar kan je de eventuele schade melden als je door middel van een “broekzak “gesprek per ongeluk zo’n nummer teruggebeld blijkt te hebben?

Heb het niet doorgehad, en dus ook niet de melding gehoord dat er naar het buitenland werd gebeld…..

Toen ik erachter kwam dat er per ongeluk terug was gebeld, heb ik het nummer direct geblokkeerd trouwens.

Geen idee wat de schade gaat zijn, maar ik vrees nu toch voor mijn rekening deze maand.

 

Beste Marc, Vodafone,

Is er niet gewoon een manier om in te stellen dat ik helemaal niet gebeld wil worden vanuit bepaalde netnummers of specifieke landen waar ik niemand ken?

 

Ja, dat zou je toch verwachten van Vodafone dat dat idd wel kan. In 1 keer van die rot buitenlandse telefoontjes af…..

 

 


Waar kan je de eventuele schade melden als je door middel van een “broekzak “gesprek per ongeluk zo’n nummer teruggebeld blijkt te hebben?

Heb het niet doorgehad, en dus ook niet de melding gehoord dat er naar het buitenland werd gebeld…..

Toen ik erachter kwam dat er per ongeluk terug was gebeld, heb ik het nummer direct geblokkeerd trouwens.

Geen idee wat de schade gaat zijn, maar ik vrees nu toch voor mijn rekening deze maand.

 

Ik heb hetzelfde gehad! Toen ik mijn mobiel uit m'n zak haalde, stond er een lopend gesprek in beeld van inmiddels al 8 minuten. Vanuit de Comoren. Door zo'n nummer was ik de laatste tijd al vaker gebeld. Uiteraard nooit opgenomen. Maar wat gebeurt er nu?? En wat moeten we doen? Ik hoop niet dat ik nu een enorme rekening krijg volgende maand...

Hoi@Ophelia@Moor en @Jorie 

 

We raden aan om altijd meteen de nummers te blokkeren in het toestel en evt aan ons door te geven. Wij kunnen dan controleren of ze al bekend zijn. Bij buitenlandse nummers plaatsen wij de melding dat dit hoge kosten met zich mee brengt. Indien je dat niet wilt, dien je op te hangen.
Helaas is het niet mogelijk om alle buitenlandse nummers van een bepaald land te blokkeren. Er zijn genoeg klanten met familie in het buitenland of eventueel zakelijke klanten met buitenlandse zakelijke relaties.

 

Ik heb jullie beide @Ophelia en @Jorie  een privébericht gestuurd. Ik beloof niks maar ik wil wel even meekijken naar de kosten.

Bij mij is het inmiddels opgelost! Hartstikke bedankt hiervoor ! 

Groeten, Jorie

Natuurlijk is het WEL mogelijk om alle buitenlandse nummers van een bepaald land te blokkeren….

Er bestaan zelfs apps voor zoals bijvoorbeeld Hiya.

Je stelt dan een blocklijst in d.m.v. bijv. het selecteren van de te blokkeren landennummers zoals +44 of +45 enz.

Een kind kan de was doen…

 

Helaas is dit voor ons als provider niet mogelijk @Moor.
Maar voor consumenten is dit een mooie oplossing! Dankjewel voor het aandragen.

Ik heb vandaag 2 telefoontjes gehad uit de Comoren. Een met nummer +269 3637049 en een met nummer +2693484653 met ongeveer 2 uur ertussen. Ik heb de nummer geblokkeerd, maar laat bij deze ook Vodafone weten dat deze nummers op de lijst moeten komen. groeten uit Limburg. 

Badge +1

Mijn oude vader (83) heeft ineens een hoge rekening van Vodafone. Uit specificatie blijkt dat hij met zijn mobiel precies 2 uur heeft gebeld met 26 693444215 voor €124.
Hij weet echter van niets.  Hoe kan dit?  Wat moeten we doen? :rage:

Oei, @Paul07! Dat is een hoge factuur. De kosten worden alleen in rekening gebracht als er ook daadwerkelijk gebeld is geworden en er een verbinding is geweest met de simkaart. Daarnaast wordt er ook van te voren aangegeven dat er naar het buitenland gebeld wordt en dat dit hoge kosten met zich mee brengt. 
Ik denk dat hij per ongeluk op bellen heeft geduwd of eventueel in zijn broekzak want anders is dit namelijk niet mogelijk. 
Laat je vader contact met ons opnemen zodat wij met hem mee kunnen kijken naar de factuur (ik beloof niks). We hebben jouw vader namelijk nodig voor de verificatie.
Je mag daarna het gesprek overnemen.

Groet,
Steven

Badge +1

Ik heb in ieder geval nu zijn Sim geblokkeerd voor bellen naar buitenlandse nummers. 
Gebeld naar de klantenservice en zij starten een onderzoek. 
De 2uur gespreksduur blijkt een beveiliging van Vodafone. Dan wordt gesprek automatisch verbroken. Vind 2uur veel te lang. Dit moet in mijn beleving veel korter (1uur.?). Zeker voor de ‘gevoelige landen’. Hoeveel procent van de telefoon gesprekken naar de Comoren zouden echte gesprekken zijn? En hoeveel procent oplichting?

Hier heeft Vodafone volgens mij een verantwoordelijkheid. 

Misschien wel een goed idee om de tijdsduur korter te zetten. Ik zal dit ook intern aankaarten vanuit hier. Of het aangepast kan worden naar een uur voor alleen gevoelige landen, durf ik niet te zeggen. De verantwoordelijkheid wat bij Vodafone ligt is het stukje bekend maken naar haar klanten. Vandaar dat dit ook hier op de community staat, website staat etc. Je geeft aan dat mijn collega’s een onderzoek zijn gestart. Laten we afwachten wat daar uit komt. Hadden ze daarin ook iets benoemt betreft de kosten @Paul07?  Namen ze dat ook mee in het onderzoek?

Badge +1

Nee, over kosten wilde ze geen uitspraak doen. Moeten eerst het onderzoek afwachten. 

Ik ben vandaag ook gebeld door twee verschillende nummers. Kan ik de nummers hier melden zodat jullie ze kunnen blokkeren, of moet ik dat op een andere manier doorgeven?

Dat mag zeker @GD27. Dan kunnen wij controleren of de nummers al bekend zijn. 

Beste Marc, Vodafone,

ook ik word gebeld door nummers uit oa. Tunesië. Waar kan ik de nummers doorgeven?

+21650213379

+21650201777

 

Met vriendelijke groet,

 

Alex

Dankjewel @AMMPeeters! Ik heb de nummers intern aangekaart.

Beste Vodafone,

 

Ik ben vandaag ook 2x gebeld door 2 verschillende nummers uit Tunesië:

+216 50 269 292

+216 50 257 847

Deze kunnen bij de lijst van geblokkeerde nummers op als ze nog niet bekend zijn. Groeten!

Dankjewel @Remmie. De nummers zijn intern aangekaart. Helaas kunnen wij de nummers niet blokkeren. Dit kun je alleen in het toestel doen. Wij kunnen er wel voor zorgen dat er een melding komt, zodra je terug belt.

Hier nog een nummer uit Algerije waardoor ik net gebeld werd: +213 522 53 06 08

En nog 2 van vorige maand:

+213 658 42 90 73

+213 696 53 60 83

Dankjewel @Bootz40. Ik ga ze intern aankaarten! 

Hey,

Ik ben vandaag twee keer gebeld door:
+213 59 46 62 449
+213 59 46 28 562

Beide gingen 1x over en werden daarna gelijk verbroken.

Lawrence

Dankjewel voor het doorgeven @LawrenceS. Ik ga ze intern aanmelden.

Reageer