Menu Toggle

Welkom op de Vodafone Community

Abonnementen

Ik heb veel data verbruikt in een korte tijd, hoe kan dat?

Vodafone

Dataverbruik_icon.pngHoeveel data je verbruikt is afhankelijk van wat je doet en hoe lang of hoe vaak je dat doet. Korte teksten versturen via mail, of WhatsApp verbruikt amper MB's. Het streamen van muziek of film verbruikt veel meer.

 

Een voorbeeld: de standaardkwaliteit waarmee Spotify op dit moment muziek over 3G streamt via zijn app is 160 Kbps. Dat is ongeveer 0,02 MB per seconde. Voor een liedje van 4 minuten heb je dan 0,02 x 60 x 4 = 4,8 MB nodig.

 

De belangrijkste factoren voor hoeveel je gebruikt zijn tijd en het type dienst dat je gebruikt. Oftewel: hoe lang internet je? En heeft de app die je open hebt veel of weinig MB’s nodig?

 

Internetsnelheid en datagebruik

 

Om je een idee te geven hoeveel MB je in in een uur kunt downloaden vind je hier een rekenvoorbeeld: Stel, je internetsnelheid is 1 Mbps. Je download dan 1 x 60 seconden = 60 Megabit in één minuut. Omgerekend is dat 7,5 MB per minuut of 0,125 MB per seconde.

In Nederland haal je bijna overal een snelheid van minimaal 5 of 6 Mbps. Als je een uur met die snelheid zou downloaden dan download je 5 x 60 x 60 x 0,125 = 2250 MB, ofwel 2,25 GB.

De snelheid die je haalt ligt op veel plekken in Nederland hoger. De maximale theoretische downloadsnelheid in ons netwerk is op moment van schrijven 225 Mbps. Met die snelheid download je maximaal 101,25 GB per uur.

 

Afhankelijk van wat je toestel precies doet kun je dus met gemak honderden MB's tot meerdere GB's per uur verbruiken. Nu is het wel zo dat snelheid op zichzelf niets zegt, het is belangrijk hoe veel data je binnenhaalt. Hoeveel is afhankelijk van de handelingen die je verricht op je toestel en dit is dus iets waar je op kunt letten bij datagebruik.

 

Waar moet je op letten?

 

Er zijn meerdere manieren waarop je kunt voorkomen dat je toestel onbewust data verbruikt. Het is belangrijk om te weten dat de meeste toestellen een optie hebben om wifi automatisch uit te schakelen zodra het scherm uit gaat. Ook hebben veel toestellen een optie om wifi uit te laten schakelen door de batterijspaarstand. Dit zorgt voor onbewust dataverbruik.Als je toestel eerst de wifi uitschakelt en daarna start met iets dat veel MB's nodig heeft, bv een backup, dan kan dat hoge kosten veroorzaken.

 

Zoek je tips over hoe je het dataverbruik op je toestel in de gaten kunt houden? Discussiëer dan met andere forumgebruikers in het dataverbruik topic: Dataverbruik: tips & tricks om binnen je bundel te blijven

 

Let op! Heb jij iOS9 of hoger? 

In de nieuwe iOS9 software heeft Apple de functie Wi-Fi-Assistentie toegevoegd, deze staat standaard aan. De optie zit bij Instellingen – Mobiel netwerk en is dan de laatste optie in de lijst. De optie Wi-Fi-assistentie zorgt er voor dat mobiele data automatisch geactiveerd wordt wanneer de Wi-Fi-verbinding te slecht of te langzaam wordt.

Om het onbewust gebruik van data via het mobiele netwerk te voorkomen, kun je deze optie uitschakelen.

 

-----------------------------

Gebruikers en moderators die hebben bijgedragen aan dit topic: @BasT 

Nieuw op het forum? Lees eerst de

huisregelsOp privéberichten reageer ik alleen als deze op verzoek zijn gestuurd.
Meer weergeven