Menu Toggle

Welkom op de Vodafone Community

Aankondigingen
Welkom op het vernieuwde Vodafone Forum!
Close announcement

Netwerk

Hoe werkt dekking binnenshuis?

Vodafone

Op vrijwel alle plekken is er goed bereik buiten, maar is de ontvangst binnen in een gebouw of huis een stuk minder. Hoe kan dat?

 

Hiervoor zijn verschillende oorzaken te noemen. Om dit te begrijpen is het van belang om eerst te kijken naar hoe het precies zit met de ontvangst die je hebt. Je telefoon maakt verbinding met een van onze antennes. Een antenne kan vlakbij staan, of in sommige gevallen tot wel een paar kilometer verderop. Zowel de antenne als jouw toestel zenden een signaal uit. Dat signaal bestaat uit radiogolven.

 

Er zijn een beperkt aantal frequenties die Vodafone mag gebruiken. De frequentie bepaalt de lengte van de radiogolven. Hoe hoger de frequentie, hoe korter de golven elkaar opvolgen. Een voordeel van een hoge frequentie is dat het hogere snelheden toelaat. Een voordeel van een lagere frequentie is juist dat het beter doordringt door materialen. Je hebt dit effect vast wel eens zelf gemerkt: als in een auto muziek hard wordt afgespeeld, hoor je als je buiten staat vaak alleen de doffe, lage tonen – de bassen. Dit zijn de geluiden (ook geluid is een golf) met de laagste frequenties. 

 

Radiogolven met een lage frequentie dringen dus beter door materialen heen. Bij materialen kun je in het geval van een huis denken aan beton of staal, maar ook aan glas met een coating erop. Alles wat er zich tussen jouw toestel en onze antenne bevindt, zal (een beetje) straling tegenhouden. Dat kan dus ook een hijskraan zijn, de woning van de buren of een grote boom in je tuin. Omdat 2G en 4G op lagere frequenties worden uitgezonden dan het 3G-signaal, kun je ervaren dat je binnenshuis bijvoorbeeld wel goed 2G-bereik hebt, maar geen of weinig 3G-bereik. Het 4G netwerk zorgt ook voor een betere dekking binnenshuis omdat deze op 800 MHz werkt, met 4G kun je op dit moment alleen een dataverbinding opzetten.

 

Naast het netwerk is ook het toestel van invloed. Sommige antennes werken beter dan andere. Zo zijn er toestellen met meerdere antennes voor een verbetering van het bereik.

 

Heb je dan straks op elke plek optimaal bereik, ook binnenshuis? Niet op alle plekken is het mogelijk een antenne te plaatsen. Daarnaast zullen er altijd huizen of gebouwen zijn die zo goed geïsoleerd zijn dat er niet genoeg radiogolven kunnen doordringen. Wel kunnen we dekkingsklachten onderzoeken. Daarvoor kun je onze Network Check gebruiken. Je kunt dan een melding maken bij onze Network Crew.

 

Om de binnenhuisdekking te verbeteren willen we ook bellen via WiFi en 4G mogelijk maken. Meer hierover kun je lezen in het volgende topic: WiFi en 4G bellen.

 

-----------------------------------------

 

Gebruikers en moderators die aan dit topic hebben bijgedragen: @Arina @GerritS1976 @robertwebbe @RoelB @JackieR

Nieuw op het forum? Lees eerst de

huisregelsOp privéberichten reageer ik alleen als deze op verzoek zijn gestuurd.