Vodafone introduceert RCS-chat

  • 14 september 2020
  • 7 reacties
  • 609 keer bekeken
Vodafone introduceert RCS-chat
Reputatie 7

Met RCS-Chat (Rich Communication Services) verstuur je video’s, foto’s, GIFjes, stickers, jouw live locatie, contacten, voice-recordings en bestanden vanuit de “vertrouwde” berichten inbox. Deze databerichten verstuur je onderling via internet tussen twee toestellen die beide RCS-Chat hebben. Het is de opvolger van het oude vertrouwde SMS’en. De opties van RCS zijn vergelijkbaar met WhatsApp en iMessage. 


Waarom?
Vodafone wil altijd innoveren. De sms-technologie is een mobiele netwerkdienst van al 30 jaar oud. Met de komst van 3G, 4G en 5G leveren we ondertussen meer diensten via een dataverbinding (zowel te gebruiken via WiFi-verbinding als mobiele dataverbinding). Door WhatsApp, Facebook Messenger, Viber, WeChat, Snapchat verplaatsen interacties naar andere berichtenplatformen die werken via een actieve internetverbinding. Vodafone wil hier ook een eigen platform voor bieden. 

Wat leuk! Hoe activeer ik dit? 
Alle Vodafone klanten met een abonnement of prepaid én met een Android en/of Samsung toestel dat maximaal 4 jaar oud is, krijgen automatisch RCS-Chat.
Behoor jij tot deze groep? Dan ontvang je een Chat welkomstbericht van Vodafone of hollandsnieuwe. Dit welkomstbericht bevat een korte omschrijving van de functionaliteiten en linkjes naar de Algemene Voorwaarden en privacyverklaring. Daarnaast zijn er nóg enkele manieren om te herkennen of Chat actief is, namelijk:

  • Staat er in het invoerveld van je bericht "chat bericht" dan is Chat geactiveerd. Staat er SMS? Dan wordt het bericht als SMS verzonden. 
  • Chat biedt nieuwe functionaliteiten zoals het delen van video's, foto's, spraakberichten en je locatie. Kun jij dit? Dan staat Chat al aan!
  • Je kan ook in je instellingen kijken of Chat / RCS aanstaat.

Je kan Chat alleen gebruiken als zowel de zender als de ontvanger van het bericht RCS-Chat ondersteunen. Voorlopig wordt Chat niet ondersteund door Apple. Daarnaast zijn oudere Android telefoons ook niet RCS geschikt. 

Informatie per toestel

Android toestel
Wij leveren de RCS-chatfunctionaliteiten via het Vodafone platform. Deze dienst activeert Google zonder dat je hiervoor nieuwe software hoeft te downloaden. Je ontvangt een welkomstbericht, zodra RCS is geactiveerd.
Samsung toestel
De RCS-activatie zit in de Android 10 Software Update. Installeer de nieuwe software en maak verbinding met het mobiele netwerk. Je ontvangt daarna een welkomstbericht.
Huawei toestel
Het proces voor activatie van de chatdienst door Huawei is nog onbekend. We verwachten dat dit onderdeel gaat zijn van een software update. Je ontvangt hierna een welkomstbericht.
Apple toestel
Apple ondersteunt de wereldwijde RCS-standaard op dit moment niet en geeft geen informatie over de toekomst. Berichten sturen vanuit Android & Samsung naar Apple blijft voorlopig via de traditionele SMS methode verlopen, zonder de nieuwe functionaliteiten. Apple maakt dus wel al gebruik van iMessage, wat vergelijkbaar is met RCS-Chat.

 

Wat kost dit?
Er zijn geen extra kosten verbonden aan het gebruik van Chat. Chatberichten worden als datasessie in rekening gebracht (zoals WhatsApp en iMessage), tenzij deze berichten via WiFi verlopen. Dan is het versturen en ontvangen van berichten gratis. Berichten tussen twee toestellen waarvan slechts één RCS ondersteunt worden als SMS verstuurd en afgerekend. Om Chat te kunnen gebruiken heb je dus een internetverbinding nodig (via het mobiele netwerk of WiFi). 
Ben je verbonden met het mobiele datanetwerk? Dan worden, afhankelijk van de berichtomvang, datakosten in rekening gebracht (te vergelijken met WhatsApp). Wanneer er geen internetverbinding via een data- of WiFi-verbinding beschikbaar is, kunnen berichten als SMS verstuurd worden. Je betaalt dan je gebruikelijke SMS kosten. Met SMS kun je niet gebruik maken van alle functionaliteiten.

Buitenland
Ondersteunt een mobiele aanbieder in het buitenland geen RCS-Chat? Dan krijg je de keuze om het bericht als SMS te verzenden (tegen SMS tarief). Je krijgt deze keuze bewust voorgelegd. Dit geldt overigens ook als de ontvanger van jouw bericht (tijdelijk) offline is.

Verschil met WhatsApp
Er zijn veel overeenkomsten met WhatsApp, maar toch is niet alles identiek:

  • WhatsApp is onderdeel van Facebook. Chat is een dienst geleverd door Vodafone, op basis van een platform genaamd RCS.
  • Met Chat komt je bericht altijd aan. Heb jij of je ontvanger geen internetverbinding via WiFi en is je mobiele databundel op? Of zit een van jullie in het buitenland zonder internet? Dan komen je WhatsApp berichten (tijdelijk) niet aan. Wanneer iemand geen Chat heeft (of geen internetverbinding heeft) kan je bericht als SMS verzonden worden.
  • Chat heeft in combinatie met SMS een 100% dekking. WhatsApp wordt in Nederland door 95% van de Nederlanders gebruikt, je kan dus niet iedereen bereiken.
  • Het is niet mogelijk om via Chat te videobellen, dit kan wel via WhatsApp.

Wat vinden jullie ervan?
Gaan jullie gebruik maken van deze opvolger van SMS? We zijn benieuwd! Laat het ons weten in de reacties of open je eigen topic. De Community praat graag met je mee! 


7 reacties

Reputatie 7
Badge +22

Uh ja, wat zal ik er eens over gaan zeggen :thinking:
Het lijkt mij in ieder geval wel goed om de oude SMS een schop te geven en over te gaan op een nieuw systeem en met de hoop dat deze een goede beveiliging heeft. Super handig om gewoon alles te kunnen versturen wat je met een whatsapp bericht of iMessage ook kan. 

Maar ik heb toch een kleine - punt en dat is dat deze niet gelijk voor Apple beschikbaar is. Erg jammer dat deze groep nu moet wachten tot deze functie ook klaar is voor onze trouwe Apple gebruikers. Nu blijf ik graag positief en hoop dan ook dat deze RCS-chat snel beschikbaar komt voor Apple gebruikers (ik haat namelijk whatsapp).

Is er al inzicht wanneer het voor Apple ook komt? :grin:

Is er een minimum Android versie om dit te kunnen gebruiken? Mijn telefoon draait Android 6.0.1 en ik krijg de foutmelding “Chat feature unavailable for this device” in de google messages app.

@Energieboy 

Helaas, vooralsnog ondersteunt Apple de wereldwijde RCS-standaard niet, daarom kunnen wij Chat niet aanbieden aan iPhonegebruikers. Apple is hier dus verantwoordelijk voor. Wanneer Apple RCS omarmt en voor aansluiting zorgt met iMessage zal Vodafone Group zo snel mogelijk ervoor zorgen dat in alle OpCo’s iPhone gebruikers Chat krijgen.

 

@MJK 

Bij Vodafoneklanten met Android en Samsung toestellen tot 4 jaar oud kunnen na activatie gebruik maken van RCS

 

@MJK

Bij Vodafoneklanten met Android en Samsung toestellen tot 4 jaar oud kunnen na activatie gebruik maken van RCS

Wat bedoel je met “na activatie”? Moet Vodafone iets activeren? Wanneer gaat dat gebeuren?

Wij moeten het inderdaad activeren. Dit zal automatisch gebeuren bij toestellen die minder dan 4 jaar oud zijn en geregistreerd staan op het netwerk

Bedankt @Steven Vodafone. Hoe lang moet ik wachten voor die activering gaat gebeuren? Ik heb nog geen welkomstbericht ontvangen.

Daar heb ik helaas geen zicht in @MJK Dit zal in batches gaan de komende periode.

Reageer