Vodafone waarschuwt klanten voor mogelijke Wangiri-fraude

  • 17 augustus 2018
  • 3 reacties
  • 3005 Bekeken

Telefoongesprekken vanuit Nederland naar mogelijk frauduleuze buitenlandse nummers gaat Vodafone voortaan voorzien van de melding: ''Let op, u belt naar een buitenlands nummer. Hier kunnen hoge kosten aan verbonden zijn. Wilt u dit niet, verbreek dan de verbinding''. De telecomprovider hoopt dat hierdoor minder klanten onnodig kosten maken en het aantal klachten over deze vorm van fraude daalt.

Vaak is hier sprake van zogenaamde Wangiri-fraude, waarbij oplichters willen dat klanten een duur buitenlands nummer terugbellen. Sinds juli 2018 alleen al heeft Vodafone enkele honderden buitenlandse nummers/nummerreeksen geblokkeerd naar aanleiding van Wangiri-klachten. Het betreft hier vele duizenden gedupeerde klanten. Providers kunnen helaas niet voorkomen dat klanten Wangiri-oproepen ontvangen, omdat fraudeurs steeds nieuwe nummers gebruiken.

Wangiri-fraude
''Wangiri'' is een Japans term en betekent ''één keer overgaan en stoppen''. Bij Wangiri-fraude belt een oplichter met een buitenlands nummer naar een Nederlandse klant. De oplichter verbreekt de verbinding voordat de klant het gesprek heeft beantwoord. De klant ziet een gemiste oproep en belt vaak terug naar het dure buitenlandse nummer van de oplichter. De oplichter is gebruiker van dit buitenlandse nummer en iedere keer als er naar dit nummer wordt gebeld, ontvangt de oplichter een deel van de belkosten. De kosten kunnen hierbij voor de klant fors oplopen.

Dit topic is gesloten. Staat je antwoord hier niet bij, start dan een nieuw topic.

3 reacties

Reputatie 7
Badge +17
Geweldig!
Hopen dat we het nooit nodig zullen hebben en anders krijgen we mooi een waarschuwing.
Daarnaast altijd de beste waarschuwing: bel NOOIT een buitenlands nummer terug !!!

Mits je er zeker van bent dat je de persoon kent. Eventueel zou je die nog eerst kunnen benaderen via mail, WhatsApp en/of een sms berichtje. Als je er dan zeker van bent kan je altijd terug bellen en anders krijg je alsnog een waarschuwing van Vodafone 🙂

Daarnaast altijd de beste waarschuwing: bel NOOIT een buitenlands nummer terug !!!Mits je er zeker van bent dat je de persoon kent.


Zonder te willen muggenziften is het toch goed je erop te wijzen dat je 'Tenzij' bedoelt. 'Mits betekent 'uitsluitend in het geval dat' en 'tenzij' betekent 'behalve in het geval dat'. Maar je hoeft je niet te schamen hoor, er zijn meer mensen die deze woorden verwisselen...
Reputatie 7
Badge +17
Nou, je denkt toch echt niet dat ik me daar voor ga schamen?
Oh ja, er zijn altijd wel muggenzifters in de wereld die het beter weten 😂:P